Hey! Inscrie-te in Comunitatea noastra SMART unde iti va merge foarte bine, facand bine la randul tau!


Weekend plăcut!🤗😇🙏


Comments (2)
nicoleta :  Multumesc, asemenea !🤗
advertise-here :  Un weekend frumos și dvs!😍

E weekend !

Si pentru ca suntem mai liberi,putem medita la aceasta poezie de suflet !

Sa aveti liniste sufleteasca si bucurii pe masura !


Comments (2)
ionene1111 :  🙏😇
nicoleta :  🤗 weekend placut in familie !

Legenda Jiului
A fost odată ca niciodată un împărat care avea un fiu pe nume Jiu. Tânărul era chipeș, înalt, brunet și foarte puternic. Sus, pe deal, locuia o ciobaniță foarte frumoasă, cu pielea albă ca laptele, cu ochii negrii ca lemnul ars. Când mergea cu oile, ea cânta mai tare și mai frumos ca păsările. Prințului Jiu îi plăcea foarte mult să cutreiere pădurea. Auzind glasul frumoasei ciobanițe, s-a apropiat de ea și văzând-o s-a îndrăgostit imediat. Dragostea lor nu a fost acceptată de tatăl tănărului Jiu. Într-o zi, împăratul văzând că fiul lui lipsește mult de acasă, l-a urmărit pe fiu și i-a văzut împreună. Tânăra ciobaniță a fost trimisă departe, iar băiatul s-a transformat în apă. De atunci prințul își caută iubita.”

Istoria Jiului apare scrisă în secolul al II- lea d.H. , iar primul document în care este schițat cursul râului aparține lui Claudius Ptolemaeus din Alexandria, deși se spune că primele însemnări despre Jiu au fost făcute de Herodot.
Râul a avut mai multe denumiri Rhabon, Gilfil sau Gilpil, iar într-un final în anul 1700 se ivește sub denumirea de “Jiu” pe harta întocmită de Stolnicul Cantacuzino. Cuvântul Jiu vine de la cuvântul Mongol și Chinez Jii și înseamnă apă, fluviu sau râu.

Fiind unul dintre cele mai importante râuri din România, Jiul străbate trei județe Hunedoara, Gorj și Dolj. Formarea sa începe în depresiunea Petroșani, prin unirea celor două brațe ale sale: Jiul de Vest cu Jiul de Est.
Lungimea sa este aproximativ 331 de km și cuprinde un areal de 10.469 de km. Între Munții Vâlcan și Muntii Parâng se formează cel mai neîmblâzit defileu cu versanți abrupți, ape sinuoase ale râului Jiu, poduri impunătoare și drumul de fier al căi ferate ( o capodoperă a ingineriei românești construit între anii 1924 și 1948), toate acestea ne oferă cele mai spectaculoase peisaje ale naturii ce ne înconjoară.


Comments (2)
crystyan :  Frumoasa legenda.
adydida :  Interesant!

Copyright © 2021 Heyadoo Rights Reserved | Webmaster: VortexInfo